2021. NSK

DESETI FESTIVAL HRVATSKIH
DIGITALIZACIJSKIH PROJEKATA

Zbog brojnih nepovoljnih okolnosti, programski odbor Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata donio je odluku da se održavanje D-festa, koje je bilo planirano za 8. i 9. listopada, odgodi za 2021. godinu.

Žao nam je što smo morali donijeti ovakvu odluku i što ove godine nećemo moći zajedno proslaviti desetu godišnjicu D-festa, no vjerujemo da se vidimo sljedeće godine u povoljnijim okolnostima!

 

Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata – održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Kao središnja tema ovogodišnjeg D-festa odabrano je područje digitalnog objedinjavanja građe i podataka te izgradnja suradničkih sustava kao simbolički naglasak obljetničkog D-festa kojim se želi ukazati i na njegovu ulogu u razvoju i promociji digitalizacije građe u Republici Hrvatskoj.

Uz prisjećanje na početke skupa pokrenutog 2011. godine, dekada zajedništva u učenju i dijeljenju znanja na D-festu dobar je poticaj za nova promišljanja o izazovima i prednostima zajedničkog rada u području digitalizacije građe baštinskih ustanova.

Važan kontekst za odabranu temu čine i novi zakonski i podzakonski akti u AKM sektoru koji utječu na područje digitalizacije građe i novih digitalnih usluga, svakako i početak provedbe projekta e-kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske i partnerskih ustanova, kao i pojava novih domaćih i međunarodnih inicijativa za kreativne i inovativne suradničke projekte.

Na 10. D-festu pozvana će izlaganja održati stručnjaci za spomenute teme, a očekujemo i sudjelovanje predavača koji će podijeliti svoje znanje iz šireg područja digitalizacije, upravljanja digitalnom građom, razvoja korisničkih usluga te ostalih srodnih tema. Uz tradicionalno predstavljanje projekata digitalizacije provedenih u prošloj godini kao i novih digitalnih proizvoda i usluga, D-fest će i ove godine uspostaviti prostor za druženje, učenje, raspravu i razmjenu ideja povezanih s aktualnim temama u području digitalizacije. 

Teme

Digitalno objedinjavanje

Suradnički sustavi

Zaštita i očuvanje digitalne baštine

Autorskopravni aspekti korištenja digitalne građe

Interpretacija digitalne kulturne baštine

Digitalizacija specifičnih vrsta građe

Predstavljanje provedenog projekta digitalizacije ili digitalnog proizvoda

 

Za autore

Formati izlaganja:
izlaganje u trajanju od 15 minuta
postersko izlaganje

Autorima prihvaćenih izlaganja bit će odobrena snižena kotizacija u iznosu od 150 kn.Važni datumi

Prijave izlaganja:
2021.

Obavijesti prihvaćenim autorima:
2021.

Otvaranje registracije:
2021.

Zatvaranje registracije:
2021.

D-fest:
2021.