8. i 9. listopada 2020. NSK

DESETI FESTIVAL HRVATSKIH
DIGITALIZACIJSKIH PROJEKATA

Zbog situacije nastale širenjem bolesti COVID-19, odgađa se održavanje D-festa. D-fest, koji se trebao održati 14. i 15. svibnja, održat će se 8. i 9. listopada 2020. Produžen je i rok za prijavu izlaganja – do 28. lipnja 2020.

 

Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata – održat će se 8. i 9. listopada 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Kao središnja tema ovogodišnjeg D-festa odabrano je područje digitalnog objedinjavanja građe i podataka te izgradnja suradničkih sustava kao simbolički naglasak obljetničkog D-festa kojim se želi ukazati i na njegovu ulogu u razvoju i promociji digitalizacije građe u Republici Hrvatskoj.

Uz prisjećanje na početke skupa pokrenutog 2011. godine, dekada zajedništva u učenju i dijeljenju znanja na D-festu dobar je poticaj za nova promišljanja o izazovima i prednostima zajedničkog rada u području digitalizacije građe baštinskih ustanova.

Važan kontekst za odabranu temu čine i novi zakonski i podzakonski akti u AKM sektoru koji utječu na područje digitalizacije građe i novih digitalnih usluga, svakako i početak provedbe projekta e-kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske i partnerskih ustanova, kao i pojava novih domaćih i međunarodnih inicijativa za kreativne i inovativne suradničke projekte.

Na 10. D-festu pozvana će izlaganja održati stručnjaci za spomenute teme, a očekujemo i sudjelovanje predavača koji će podijeliti svoje znanje iz šireg područja digitalizacije, upravljanja digitalnom građom, razvoja korisničkih usluga te ostalih srodnih tema. Uz tradicionalno predstavljanje projekata digitalizacije provedenih u prošloj godini kao i novih digitalnih proizvoda i usluga, D-fest će i ove godine uspostaviti prostor za druženje, učenje, raspravu i razmjenu ideja povezanih s aktualnim temama u području digitalizacije. 

Teme

Digitalno objedinjavanje

Suradnički sustavi

Zaštita i očuvanje digitalne baštine

Autorskopravni aspekti korištenja digitalne građe

Interpretacija digitalne kulturne baštine

Digitalizacija specifičnih vrsta građe

Predstavljanje provedenog projekta digitalizacije ili digitalnog proizvoda

 

Za autore

Rok za prijavu izlaganja je do 28. lipnja 2020.

Formati izlaganja:
izlaganje u trajanju od 15 minuta
postersko izlaganje

Autori će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 3. srpnja 2020.

Autorima prihvaćenih izlaganja bit će odobrena snižena kotizacija u iznosu od 150 kn.Važni datumi

Prijave izlaganja:
do 28. lipnja 2020.

Obavijesti prihvaćenim autorima:
do 3. srpnja 2020.

Otvaranje registracije:
9. srpnja 2020.

Zatvaranje registracije:
4. listopada 2020.

D-fest:
8. i 9. listopada 2020.