Naslovnica

13. D-fest – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata – održat će se 16. i 17. svibnja 2024. u Croatriumu (dvorana Judita) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

D-fest tradicionalno okuplja brojne stručnjake iz hrvatskih baštinskih i znanstvenih ustanova koji razmatraju aktualna pitanja iz područja digitalizacije građe, upravljanja digitalnom građom te razvojem digitalnih sustava, proizvoda i usluga u knjižnicama, arhivima, muzejima i ostalim ustanovama.

Uz navedene teme, ovogodišnji D-fest programski je usmjeren važnom području zaštite digitalne kulturne baštine te ostalim tehničkim i stručnim pitanjima koja se odnose na  tehnologije u području digitalizacije i korištenja digitalne baštine.

Od ostalih tema ovogodišnjeg D-festa izdvajamo važna pitanja mogućnosti suradnje i digitalnog objedinjavanja podataka i građe koja su osobito aktualna od uspostave novog središnjeg portala digitalne kulturne baštine eKultura, ali i u kontekstu drugih digitalnih platformi i sustava koje čine mozaik nacionalne digitalne infrastrukture.

Od ove godine otvaramo i pitanja vrednovanja digitalnih usluga i korištenja digitalne baštine te očekujemo da će doprinijeti boljem razumijevanju poslova upravljanja digitalnom građom i potreba naših korisnika.    

Dosljedno namjeni D-festa – uz tradicionalno predstavljanje projekata digitalizacije provedenih u prošloj godini kao i novih digitalnih proizvoda i usluga – 13. D-fest će i ove godine uspostaviti prostor za druženje, učenje, raspravu i razmjenu ideja povezanih s aktualnim temama u području digitalizacije. 

Kotizacija za sudjelovanje na D-festu iznosit će 50 €, a autorima prihvaćenih izlaganja kotizacija će iznositi 40 €.

 

 

Teme

Zaštita i očuvanje digitalne građe i podataka

Digitalno objedinjavanje baštine

Suradnja u području digitalizacije

Tehnologije u području digitalizacije i korištenja digitalne baštine

Vrednovanje digitalnih usluga i sadržaja

Predstavljanje provedenog projekta digitalizacije

 

 

Za autore

Rok za prijavu izlaganja je do 7. travnja 2024.

Formati izlaganja:

  • izlaganje
  • kratko izlaganje
  • izlaganje na posteru

Autori će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 12. travnja 2024.

 

 

 

Važni datumi

Prijave izlaganja:
do 7. travnja 2024.

Obavijesti prihvaćenim autorima:
do 12. travnja 2024.

Otvaranje registracije:
18. travnja 2024.

Zatvaranje registracije:
13. svibnja 2024.

D-fest:
16. i 17. svibnja 2024.